Van Gogh’s Sunflower

Vincent van Gogh is one of my favorite artists. His sunflower series of paintings were based, specially, on the vibrancy of the chrome yellow. That was the inspiration for this cocktail. Flavor-wise I chose orange and passion fruit as the main ingredients. These two fruits represent the yellow shades of the painting. The passion fruit is an allusion to the joy of living, one of the concepts of this Van Gogh’s master piece.

To build the cocktail I tried to represent the vase, wich is splitted in two shades of yellow. For the bottom yellow shade I chose passion fruit and for the top I chose frozen orange juice. The reason of the frozen on the top is to create a separation between the two yellows and add some texture to it, just like the thick application of paint of Van Gogh’s post-impressionist technic.

• 2 oz of passion fruit juice (sweetened)
• 1 oz of milk
• 1 oz of dark rum
• 1 oz of white rum
• 1 oz of Cointreau
• 5 cubes of frozen orange juice
• orange peels to garnish

In a cocktail shaker mix the passion fruit juice, the milk, the two types of rum and the Cointreau. Pour the mixture into a glass. Take the orange juice cubes and manually crush them inside a towel or plastic bag. You can also use an ice shaver or a blender. Slightly pour the crushed orange juice on the top of the previous mixture. Serv it with a spoon or straw, so the the crushed ice can be mixed with the rest of the beverage.

Vincet van Gogh é um dos meus artistas favoritos. Sua série de pinturas de girassois foram baseadas, especialmente, na vibracidade do amarelo. Esta foi a minha inspiração para este coquetel. Em termos de sabor eu escolhi a laranja e o  maracujá como ingredientes principais. Essas duas frutas representam os tons de amarelo da pintura. O maracujá é uma alusão à alegria de viver, um dos conceitos dessa obra prima de Van Gogh.

Para montar o cocketel eu tentei representar o vaso, o qual é separado em dois tons de amarelo. Para o amarelo da parte de baixo eu escolhi o maracujá e para o da parte de cima eu escolhi suco de laranja congelado. A razão do suco congelado na parte de cima é para criar uma separação entre os dois amarelos e acrescentar uma textura, como a grossa aplicação de tinta nas pinceladas pós-impressionistas de Van Gogh.

• 1 dose de suco de maracujá adoçado
• 1/2 dose de leite
• 1/2 dose de rum escuro
• 1/2 dose de rum branco
• 1/2 dose de Cointreau
• 5 cubos de suco de laranja congelado
• cascas de laranja para decorar

Numa coqueteleira misture o suco de maracujá, o leite, os dois tipos de rum e o Cointreau. Despeje a mistura em um copo. Pegue os cubos de suco de laranja e amasse-os manualmente dentro de uma toalha ou saco plástico. Você também pode utilizar um raspador de gelo ou liquidificador. Despeje suavemente o conteúdo amassado na mistura preparada anteriormente. Sirva com uma colher ou canudo, assim o gelo amassado pode ser misturado ao resto da bebida.

cheers@pourmesamis.com.br

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About Alessandro Paiva

A graphic designer who loves cocktail and travelling. Check my cocktail blog at pourmesamis.com, my travelling blog at fuievouvoltar.com and my graphic design portfolio at www.alessandropaiva.com.

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