Jackie Santos

Jack de los Santos

My friend André Santos is an expert on special beers, but does not refuse generous amounts of a good Tennessee Whiskey. And he’s also a culynary connoisseur, which brought him to suggest me a cocktail based on that whiskey, sugar syrup and banana, fruit often discriminated by mixologists and drinkers on its use on beverages. Regardless of the approval or rejection of the banana on cocktail recipes, this fruit is my favorite one! André’s suggestion was very well received.

To complete the recipe, I added vanilla flavored vodka and lime. On this cocktail’s first tasting, which took place in a party in my house, the banana nectar evaporated!

In a cocktail shaker:
• 1/2 part of Tennessee Whiskey or bourbon
• 1/2 part of vanilla flavored vodka
• 2 parts of banana nectar*
• 1/4 part of lime
• 1/2 part of sugar syrup**
• Ice

* The banana nectar must be made out of water and banana. Blend these ingredients until they become homogenized. The proportion depends on the customer’s taste: the more banana, creamier is the result, and so I prefer.
* For the sugar syrup preparation, use three parts of sugar and one part of water. In a saucepan, stir the sugar over low heat. Cook whisking gently until the sugar is completely dissolved. Don’t let it burn. Remove it from heat and keep on stirring for five minutes. Then add the water slowly. When the mixture is homogenized, return it to low heat and cook for two more minutes. Let it cool down.

Meu amigo André Santos é um expert em cervejas especiais, mas não dispensa doses generosas de um bom Tennessee Whiskey. E perito que é em sua carreira gastronômica, sugeriu-me um coquetel à base desse uísque, calda de açúcar e banana, fruta muitas vezes discriminada por mixologistas e clientes no uso em bebidas. Independentemente da aprovação ou rejeição da banana, ela é minha fruta favorita! A sugestão do André foi muito bem acolhida.

Para finalizar a receita, acrescentei vodca flavorizada de baunilha e limão-taiti. No primeiro experimento desse coquetel, ocorrido em uma noite de drinques em minha casa, o estoque do néctar de banana evaporou!

Numa coqueteleira:
• 1/2 parte de Tennessee Whiskey ou bourbon
• 1/2 parte de vodca flavorizada sabor baunilha
• 2 partes de néctar de banana*
• 1/4 de suco de limão
• 1/2 parte de calda de açúcar**
• Gelo

* O néctar de banana deve ser feito apenas de água e banana. Bata esses ingredientes no liquidificador até que a mistura fique bem homogênea. A proporção fica a gosto do cliente: quanto mais banana, mais cremoso é o resultado, e assim eu prefiro.
** Para o preparo da calda, utilize três partes de açúcar para uma parte de água. Em uma panela não muito pequena, leve o açúcar ao fogo baixo mexendo sempre até desencaroçar. Não deixe queimar. Apague o fogo e continue mexendo por uns cinco minutos. Sem parar de mexer, lentamente acrescente a água até que a mistura fique bem homogênea. Acenda novamente o fogo e mexa por mais dois minutos. Desligue o fogo e deixe esfriar.

Glass suggestion - Old Fashioned - Pour Mes Amis - Cocktail Inspiration

cheers@pourmesamis.com.br

About Alessandro Paiva

A graphic designer who loves cocktail and travelling. Check my cocktail blog at pourmesamis.com, my travelling blog at fuievouvoltar.com and my graphic design portfolio at www.alessandropaiva.com.

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